Over BRUG

Living Lab

VLAIO Living Lab

BRUG is een Living Lab uit de VLAIO oproep Living Labs Circulaire Bouweconomie 2022. Een Living Lab is een levend laboratorium waarin innovatieve ideeën worden uitgetest in de realiteit met oog op opschaling. Prototyping en co-creatie worden gebruikt om duurzame en systemische impact te realiseren.

In dit Living Lab focussen we ons op het verdiepen en versnellen van kennisopbouw en -uitwisseling rond circulair bouwen. Door actoren te verbinden en kennis te laten stromen, kunnen we sneller en efficiënter de milieu-impact van de bouw verlagen.

Concreet gingen we van start in de zomer van 2023 door drie BRUG-figuren het veld in te sturen en een aanzet voor een online database uit te bouwen. Tegelijkertijd zoeken we al doende naar een waarderingsmodel voor kennisuitwisseling met oog op een fair return on investment, en een pragmatische en overtuigende manier om BRUG te verankeren in de praktijk. Het Living Lab wordt gaandeweg geëvalueerd en bijgestuurd door de betrokken partijen regelmatig te bevragen.

Het VLAIO Living Lab BRUG loopt van begin 2023 tot eind 2025. Het is een initiatief van TEKEN architectuur, Labland, VUB, Democo en Buildwise, Catapult en Muntuit.

Stakeholders

Stakeholders verbinden en kennis laten stromen

BRUG verbindt bouwactoren zodat deze van elkaar kunnen leren. Dit doen we door het besluitvormingsproces van echte bouwprojecten te documenteren. In het bouwproject komen alle actoren samen. We tonen wie wanneer welke beslissing neemt en waarom, welke tools werden gebruikt en welke opties werden overwogen. Door het proces zichtbaar te maken en te delen, kunnen actoren in de architectuur- en bouwsector efficiënter samenwerken met elkaar. Regelgeving, tools en bouwproducten kunnen hierdoor steeds vlotter worden geïmplementeerd en geoptimaliseerd.

Theory of Change

Onze veranderingstheorie

Ons Living Lab kan worden samengevat aan de hand van een Theory of Change, ofwel veranderingstheorie. Een veranderingstheorie legt uit in drie stappen wat je met je project wilt doen, hoe je dit wilt doen en waarom je dit wilt doen.

Welke knelpunten of problemen pakt ons Living Lab aan?

(1) Overdonderende veelheid aan ‘hulpmiddelen, (2) Gebrek aan leer-ruimte op het werkveld, (3) Win-win bij kennisuitwisseling is niet concreet en (4) Gebrek aan een gemeenschappelijke taal/deler.

Kortom, de zwakke link tussen zowel theorie (tools en experten) en praktijk (bouwactoren), als tussen stakeholders in de circulaire bouwsector onderling. 

Welke verandering wil ons Living Lab realiseren op lange termijn?

(1) Verbeterde en snellere ingang van theorie (tools en experts) in de praktijk, (2) Meer aanvullend en versterkend (samen)werken binnen de bestaande keten, (3) Actievere en efficiëntere kennisdeling, (financieel) voordelig voor alle stakeholders en (4) Meer en beter inzicht in de praktijkvertaling van circulair bouwen.

Kortom, kennis over circulair bouwen verstaanbaar laten circuleren in de volledige keten om de vertaling in de praktijk te versnellen. 

Welk experiment zetten we op om deze verandering te realiseren?

(1) Praktijkgericht leerconcept uittesten op het terrein, (2) Nieuwe actor in de bouwsector die de rol opneemt van ondersteunende brugfiguur, (3) Nieuw verdienmodel rond de waarde van kennis en (4) Documenteren van het proces (actief), niet enkel eindresultaat (retrospectief), van reële bouwprojecten.

Kortom, praktijkcases introduceren als centrale taal om kennis te delen en stakeholders te verbinden.