Doe mee(r)

Samen staan we sterk

Hoe meer mensen kennis over circulair ontwerpen en bouwen met elkaar uitwisselen, hoe sneller we bijleren. Momenteel blijft kennis over circulair bouwen nog te vaak binnen bedrijven en stroomt deze niet door naar andere stakeholders. Als informatie al wordt verspreid, is deze doorgaans oppervlakkig. Bovendien is in de praktijk gebrek aan leer-ruimte. Architecten, uitvoerders en andere bouwprofessionals hebben het druk en vinden te weinig tijd om bij te leren over circulair bouwen. Hierdoor verloopt de circulaire transitie in de bouwsector te langzaam. Aan het huidige tempo worden de Vlaamse klimaatdoelstellingen niet gehaald. De bouwsector heeft nochtans een enorm aandeel in het bereiken van deze doelstellingen. Zo was de sector in 2019 o.a. verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot, 55% van de materiaalstromen en 33% van het afval. BRUG wil daarom actoren verbinden om zo kennis te laten stromen en meer leer-ruimte creëren. Alleen samen kunnen we de transitie naar een duurzamere bouwsector voldoende versnellen. Tijd dus om samen mee(r) te doen.

Oproep

Oproep aanbestedingen

Werk jij mee aan aanbestedingen voor gebouwen en vind je de transitie naar circulair bouwen belangrijk? BRUG is momenteel op zoek naar pioniers die kennisuitwisseling over circulair bouwen als gunningscriterium (willen) opnemen in hun aanbestedingen voor bouwprojecten. Hierdoor kan je als aanbesteder de impact van jouw innovatieve bouwprojecten opschalen. Interesse? Stuur een mailtje naar brug@labland.be met een korte voorstelling van je bouwproject(en) en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Jouw voordelen:

  • schaal je impact op!
  • volg het bouwproces eenvoudig op via de gratis BRUG website
  • vind snel en gemakkelijk beslissingen en onderzochte opties terug dankzij de tijdlijn
  • zet jezelf in de spotlight als belangrijke koploper binnen kennisuitwisseling in de circulaire transitie

BRUG-figuur

Word BRUG-figuur

Waarom zou ik een BRUG-figuur worden?

  • Je vermenigvuldigt je kennis via kennisuitwisseling;
  • Je zet jezelf in de markt als kennisdeler;
  • Je concretiseert je engagement voor een circulaire bouweconomie en toont dit aan de buitenwereld;
  • Je kan aan de slag met leerlessen uit de bouwprojecten binnen je eigen discipline;
  • Je schaalt je impact op doordat anderen aan de slag gaan met wat jij leerde;
  • Je kan je beroepen op hulp en input van andere BRUG-figuren.

Wat is een BRUG-figuur?
Een BRUG-figuur is iemand zich engageert voor openlijk kennisdelen vanuit een overtuiging dat dit voordelig is voor iedereen. Een BRUG-figuur is werkzaam op het terrein en is ofwel rechtstreeks betrokken bij bouwprojecten met circulaire ambities of onrechtstreeks vanuit beleid of onderzoek. Hoe meer BRUG-figuren, hoe sterker BRUG.

Wat doet een BRUG-figuur?
Als BRUG-figuur maak je zelf bouwprojecten aan op de website en hou je het bouwproces bij aan de hand van de tijdlijn. Dit kunnen je eigen bouwprojecten zijn of bouwprojecten van anderen die jij opvolgt. Het delen van jouw leerlessen gebeurt vanuit authentieke betrokkenheid bij het bouwproject. Daarnaast kan je andere BRUG-figuren trainen om hetzelfde te doen. Een BRUG-figuur kan ook op een indirecte manier de BRUG slaan door aan de slag te gaan met de leeslessen uit de bouwprojecten, bijvoorbeeld door het beleid of bouwproducten te verbeteren. BRUG-figuren slaan samen de BRUG tussen theorie en praktijk, over bouwprojecten en organisaties heen.

Hoe kan ik een BRUG-figuur worden?
Wil jij graag het proces van je circulaire bouwproject(en) delen, je inzetten voor kennisdeling in de architectuur- en bouwsector en/of leerlessen uit bouwprojecten implementeren in je onderzoek of beleid? We horen graag van je! Stuur een mailtje naar brug@labland.be met een korte voorstelling van jezelf en, indien relevant, je bouwproject(en) en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Database

Duik in onze open database

Waarom is dit interessant voor mij?
Ben je architect, uitvoerder of opdrachtgever? Kom te weten hoe anderen hun circulaire bouwproject hebben verwezenlijkt! Ben je beleidsmaker, producent of onderzoeker? Gebruik deze diepgaande informatie en data om het beleid, je product of onderzoek vorm te geven! Ben je student architectuur of bouw? Leer van ervaren architecten en bouwers met reële projecten en vertaal de circulaire ontwerpprincipes en bouwmethodes naar je eigen studentenwerk! Ben je docent? Gebruik praktijkvoorbeelden om studenten te inspireren!

Welke 'data' zitten in de database?
In de database van BRUG kan je het proces van verschillende bouwprojecten volgen via een tijdlijn. De bouwprojecten variëren in schaal, budget, typologie, ambitie en type opdrachtgever. Op de tijdlijn worden verschillende items geplaatst, waaronder eindbeslissingen, overwogen opties, randinformatie en overlegmomenten. Bovendien kan je zien wat de circulaire ambities waren, welke hulpmiddelen werden gebruikt om deze te realiseren, welke bouwproducten werden gekozen, hoe deze al dan niet werden toegepast, en wat beleidsmatige knelpunten waren.

Wat bedoelen jullie met 'open database'?
BRUG zet in op het openlijk delen van kennis met elkaar. Dit betekent dat onze database voor iedereen toegankelijk is. Ook mensen die geen bouwproject (kunnen) delen, krijgen toegang: beleidsmakers, onderzoekers, studenten,... BRUG is pas geslaagd wanneer zij ook effectief met de kennis uit de database aan de slag gaan. Bijvoorbeeld: wanneer een knelpunt in het beleid wordt aangekaart, dan wil je toch dat daar iemand mee aan de slag gaat? BRUG heeft bovendien geen commerciële belangen en wordt niet gesponsord door marktspelers. BRUG gelooft dat het openbaar maken van kennis noodzakelijk is om doeltreffend de klimaatuitdaging aan te gaan in de bouwsector. BRUG put hiervoor inspiratie uit andere sectoren zoals ICT waarbij kennisuitwisseling zoals open-source code sharing een evidentie is.

Ondersteuning

Ondersteuning voor en door BRUG-figuren

Als BRUG-figuur kan je je beroepen op ondersteuning van andere BRUG-figuren. Wil jij graag BRUG-figuur worden maar heb je nog niet veel kennis over circulair ontwerpen en bouwen? Of heb je al (een) circulair(e) bouwproject(en) maar zoek je hulp bij het gebruiken van de website? In beide gevallen biedt BRUG gedurende 2023 en 2024 ondersteuning aan.

Hulp bij gebruik website (gratis)
Ervaren BRUG-figuren leggen jou graag uit hoe je de website gebruikt indien je je eigen circulaire bouwproject wenst te documenteren. Dit doen we bij de start van het bouwproject tijdens een korte introductiesessie. Indien nodig kan een opvolgingssessie worden ingepland.

Begeleiding circulair bouwproject (kostprijs in overleg) + hulp bij gebruik website (gratis)
Ervaren BRUG-figuren ondersteunen je zowel bij het circulair uitwerken van je bouwproject als bij het documenteren ervan. Je brengt een eigen bouwproject aan waarmee we met jou aan de slag gaan. Zo leer je al doende circulair ontwerpen en bouwen. BRUG doet dit door te helpen bij het vinden, begrijpen en gebruiken van bestaande hulpmiddelen afhankelijk van jouw specifieke bouwproject, organisatie en huidige kennis. Momenteel is het vaak moeilijk de weg te vinden naar het juiste hulpmiddel of de juiste expert op het juiste moment. Bovendien vereist het correct hanteren en interpreteren van ingewonnen informatie voldoende inhoudelijke kennis. Tijdens het leertraject documenteren we samen het bouwproject van ontwerp tot oplevering. De documentatietechniek, hiervoor ontwikkeld door BRUG, ondersteunt het leertraject en visa versa. Door deze win-win creëert BRUG meer leerruimte op het terrein. 

Voordelen begeleiding circulair bouwproject

  • Je leert al doende circulair ontwerpen en bouwen met de hulp van experts;
  • Je kan nadien zelfstandig aan de slag (geen wederkerende investering).

Wil jij begeleiding bij je circulair bouwproject en word je graag BRUG-figuur? Contacteer ons snel met een korte voorstelling van jezelf, je bouwproject(en) en motivatie! De plaatsen zijn beperkt.

Train-the-trainer

Train andere BRUG-figuren

Wanneer je BRUG-figuur bent en de leer-en documentatietechniek onder de knie hebt, kan je anderen leren wat jij leerde. Naast het delen van bouwprojecten op de website, kan je ook ondersteuning bieden aan anderen om dit te doen. Anders dan een ‘klassieke consultant, heeft de BRUG-figuur als doel zichzelf overbodig te maken. Na de begeleiding kan de ander zelfstandig verder. Dit noemen we het train-the-trainer-principe. Op deze manier wil BRUG kennisuitwisseling exponentieel opschalen en in de toekomst systemisch integreren. De ondersteuning kan je zowel vrijwillig doen, bijvoorbeeld binnen je eigen organisatie, of tegen een vergoeding die je met de andere partij afspreekt.

Nieuwsbrief

Mis niets dankzij onze nieuwsbrief

Blijf jij graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen BRUG? Schrijf je dan via onderstaand formulier.