Verbouwing van een gezinswoning met doorgedreven hergebruik.
Aanvankelijk hebben we voor de voorgevel buitenisolatie overwogen. Maar de voorbouwlijn ligt tegen een voetpad van minder dan 120 cm, dus is er maar een beperkte isolatiedikte toegelaten. Ook de buren hebben niet langs buiten geïsoleerd. De isolatie lijnen van de naburige gebouwen lopen dus niet door in een aaneengesloten geheel.
De woning bevat verlaagde plafonds op de gelijkvloers en deels op de eerste verdieping. Om meer ruimtelijkheid te bekomen worden deze plafonds verwijderd. De plafondstructuren worden voorzichtig ontmanteld en gerecupereerd.
Door het gebruik van een minderwaardige mortel in de bestaande gevel was het metselverband niet sterk genoeg. De bestaande gevel had te weinig draagkracht en vertoonde verzakkingen t.h.v. een gevelopening. Ook had de muur interne spouwen (mogelijk in functie van ventilatie).
Er worden 2 binnenmuren van minderwaardige baksteen afgebroken om meer ruimte te creëren op het gelijkvloers. De baksteen is onregelmatig van vorm en er breken makkelijke stukken af bij het verwijderen van de bestaande gipspleister. De stenen zijn dus moeilijk inzetbaar voor nieuw te metselen muren.
Alle geoogste stenig materiaal is in situ gebroken en gezeefd. Van dit materiaal werd ook een stootvaste, stenige vloer gerealiseerd. Het doel was daarbij om ook zo weinig mogelijk energie-intensief cement te gebruiken. We mikken op een zo dun mogelijk vloerpakket dat voldoende kloek is voor de beoogde toepassing, maar dus zo dun mogelijk voor minimale milieu-impact.
Wij gebruiken cookies om beter te begrijpen hoe u deze website gebruikt, met het oog op het verbeteren van de diensten die wij aanbieden.